EGE-EKSPEDITIONER PÅ JOHANNES LARSEN MUSEET 5.9. 2015 - 3.1. 2016

 

Udstillingen EGE-EKSPEDITIONER har i ord og billede de gamle danske egetræer som sit omdrejningspunkt. Blandt Danmarks træer indtager egetræet en helt særlig stilling; det kan blive langt ældre end de fleste andre træer, og med sit ærværdige og maleriske udseende indgyder det respekt og taler til vores forestillingsverden.

Egetræet har altid været en del af vores kultur- og naturforståelse. Pga. mange eges høje alder har træet historien indlejret i sine årringe, og gennem folketroen er konkrete myter og enkeltpersoner blevet knyttet til egetræet. De gamle egetræer har været vidne til historiens gang, og gennem deres fortællinger kan man således blive klogere på vores fælles kulturarv, vores landskab og vores egnshistorie.  

Gennem fire år har billedkunstner Ole Lejbach (født 1951) og forfatter Jens Blendstrup (født 1968) rejst landet rundt for at kortlægge Danmarks egetræer, både de kendte og de ukendte. Lejbach har med sin blyant minutiøst skildret og portrætteret det enkelte træ, og Blendstrup har lagt øret til barken og skrevet nye historier.

Udstillingens tegninger er monumentale ved deres blotte størrelse og fremstår som et personligt og individuelt portræt af hver eg. Jens Blendstrup menneskeliggør træerne og giver dem stemmer i sine fortællinger i bogen Ege-ekspeditioner, der er udgivet i forbindelse med udstillingen. Et udvalg af teksterne fra bogen kan ses på udstillingen. Tekster og tegninger er her organiseret i forhold til overordnede temaer som ”De kongelige”, ”De erotiske”, ”De indavlede”, ”De døde og delvist levende”, ”De misantropiske” og ”De clairvoyante” ege.